Google+
Igaz történetek
Életmód - egészség
Kutya
Cica
Delfin
Paci
Madár
Vadon élő állat
Névnapok és köszöntések
Női részleg
Virágok és növények
Hírek
Édes sütemények
előétel receptek
hidegtálak
befőzés
palacsinta receptek
főzelék receptek
leves receptek
Nagyi receptjei
sós sütemények
húsos ételek
zöldséges ételek
tészta félék receptjei
szárnyas receptek
sütés nélküli receptek
ünnepi ételek - italok
torta receptek
Ruha összeállítások lányoknak
Elefánt
Húsvéti köszöntés
Gondolatmorzsák
Pályázatfigyelés
Horoszkóp
Kos
Rák
Oroszlán
Ezoterika - a világ rejtett oldala
Csillagjegyek jellemzői
Asztrológiai jellemrajzok
Cuki kutyák
Szívmelengető morzsák
Lakatos Levente - szösszenetek
Helyszínelő: baleset-, és bűnügy blog
Segítsünk egymásnak - tegyük széppé a világot!
gyermekkorom emlékei
zene videók
Gyermekkorom ízei
retró zenék
Egyéb videók
Recept videók
Vízöntő
Halak
Idézetek
Viccek
Állati sztorik
Tájképek
Kreatív kütyük
Fiúk-lányok, vélemény?
Finom receptek
Retró
xyzzzz 1

FONTOS!!! FONTOS!!!!Rendőrségi figyelmeztetés – alig néhány perce tették közzé! Ha ezt tapasztalja a lakásban, házában szigorúan tartsa be ezeket az utasításokat!!! Félelmetes és veszélyes helyzetre figyelmeztetik a lakosságot!!!

Hirdetés

FONTOS!!! FONTOS!!!!Rendőrségi figyelmeztetés – alig néhány perce tették közzé! Ha ezt tapasztalja a lakásban, házában szigorúan tartsa be ezeket az utasításokat!!! Félelmetes és veszélyes helyzetre figyelmeztetik a lakosságot!!!

Hirdetés

Mit lehet tenni, ha betörő van a lakásban?

A legfélelmetesebb helyzet egyértelműen az, ha a besurranó tolvaj az éjszaka közepén jut be a lakásba, amikor az ember alszik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre elmondta, hogy, bár csaknem minden eset más, az elsődleges cél mégis a konfrontáció elkerülése.

Hirdetés

Zajt hallasz és felriadsz álmodból. Tovább fülelsz és most már biztos: valaki motoszkál a házban, lépések hangja, egy fiók csukódik. Rájössz, hogy ez nem családtag. Ez csak egy idegen lehet. Egy betörő van a házadban. Mit teszel ezen a ponton?

Az interneten van róla “szakirodalom” bőséggel, főleg angol nyelvterületről: “Hogyan bánjunk el a betörővel? 7 lépés”, és amit leírnak, elméletben teljesen korrekt:

1. Fülelj! Egy ember vagy több? Feléd tart? Stb…2. Maradj ahol vagy! Halkan zárd magadra az ajtót és ki se nyisd, amíg nem vagy teljesen biztonságban!3. Maradj csendben! Ne vond magadra a figyelmet azzal, hogy hangosan kiabálsz: “Hívtam a rendőröket! … és fegyverem is van!!”4. Legyen kéznél a telefonod és használd! Hívd a rendőrséget, vagy még jobb, ha egy ismerőst hívsz, akinek egy mondatban el tudod mondani: “Figyelj baj van! Betörő van a házamban, segíts, hívd a rendőröket!” Persze nem árt, ha az illető tudja, hogy hol laksz… és az is előny, ha nem akkor kell bekapcsolni az amúgy lemerült telefonodat.5.  Cselekedj gyorsan! Ha lehetőséged van rá, hagyd el a házat, ha nincs, bújj el!6. Továbbra is figyelj! De ne hagyd el a rejtekhelyedet!7. Várj, amíg a rendőrök kiérnek!

Hirdetés

A valóságban azonban minden másként alakulhat, nincs két egyforma szituáció. Egyéni agresszió-szinttől és pszichés állapottól függ, hogy mit teszel: kezdve attól, hogy remegve próbálod kizárni a fejedből az eseményeket: “Velem ez nem történhet meg, csak álmodom!”, egészen addig, hogy leveszed a szamurájkardot a falról és elindulsz a harcba! Egy dolog azonban biztos, függetlenül attól, hogy 60 kilós divattervező vagy, vagy veterán idegenlégiós Jedi mester: egy bizonyos pontig a behatoló óriási előnyben van hozzád képest. Ez az a pont, amikor rájössz, hogy mi történt. Itt van egy rövid szakasz, amikor faraghatsz a hátrányodból: ez addig tart, amíg az illető szintén rá nem jön, hogy lebukott. Ettől kezdve már a Te akciódon és az ő reakcióján múlik, hogy mi fog történni. Igazából az egész betörési folyamatnak egy szakasza van, amikor Te vagy előnyben, de erről később lesz szó.

Előtte nézd meg az alábbi videót, amin egy biztonsági kamera felvétele látható egy betörésről. A ház tulajdonosa otthon tartózkodik. A felvételen az látható, hogy a betörő megáll a gyerekágy felett és a békésen alvó gyereket nézi. Ez már az a kategória, amiért egy ilyen pszichopatát életfogytiglani kényszermunkára kéne ítélni egy távoli kőbányában, azt hiszem ebben egyet érthetünk!

A videóban szereplő szülőnek – aki amúgy nem ébredt föl a zajra – hátborzongató lehetett végignézni a felvételt: a baba ugyanis felébredt, egymásra néztek a bűnözővel, aztán visszaaludt.

Mit kell tenned, ha felébredsz és felismered a helyzetet: egy betörő mászkál a házadban? Amíg rá nem jön, hogy észrevetted, három nagyon fontos dolgod van:

1. Segítséget hívni2. Elrejtőzni3. Felkészülni a folytatásra, ha kell, akár a harcra is

Hirdetés

Az utóbbiban segítségedre lehet, ha valamilyen küzdősportot űzöl, nem szabad azonban hamis illúziókat kergetned: egy dolog ugyanis a tatamin, szabályok között legyőzni valakit és egy egészen más dolog élet-halál harcba keveredni. Ha a Te, vagy a szeretteid élete a tét, minden mocskos módszer megengedett és könyörtelennek kell lenni. Ez a készség azonban a nagy átlagnak nem adatott meg, hiszen valami mégiscsak kiemelt minket az állatvilágból. Ez a valami pedig az erkölcs. Ez az, amiért Te nem törsz be hozzá és nem akarod elvenni az életét, viszont pont az erkölcs teljes mellőzésére lenne szükséged, ha szembe kerültök egymással és győzni akarsz.

Az elrejtőzés hasznos lehet, ha megoldható. Ha például az emeleten alszik az egész család és van egy jól zárható, masszív ajtó a két szint között. Ha nincs, szerezz be egyet, különben Jack Nicholson Hozzád is benéz!

A legfontosabb a segítséghívás. Legyen bekapcsolva egy telefon, ez az alap. Persze nem szerencsés, ha 4-5 embert kell végighívogatnod, mire valaki felveszi, mert a többieknek szintén nincs bekapcsolva éjjel a telefonjuk. Hívhatod a rendőrséget is, de akkor legalább arra készülj föl előre, hogy a helyi rendőrkapitányság közvetlen számát elmented, mert mire a 112-n eléred a célod, a betörő már három házzal odébb jár.

Egyértelműen szükséged van egy hatékonyabb segítséghívási módszerre! Egy végtelenül egyszerű módszerre: egyetlen gombnyomás és kész, indulhatsz elrejtőzni. Ezt hívják pánikgombnak. Ehhez legegyszerűbben akkor juthatsz, ha riasztót szereltetsz be. Meg persze szükséged lesz egy szolgáltatási szerződésre egy távfelügyeletet és kivonuló szolgálatot fenntartó vagyonvédelmi céggel.

Hűha, itt sokan visszariadnak! Azok is bűnözők … mondják ők. Egyetértek, van ilyen a szakmában. De egy korrekt cégnek nem okoz gondot, ha bemész hozzájuk és kéred, hogy mutassák be a kollégáikat.

De akkor ez biztos drága… szokták még mondani. Ez is igaz, de nem az a fontos, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy mit nyerhetsz vele: magadra maradsz a bajban, vagy tudod, hogy érkezik a segítség. Amúgy ismerve a hazai átlagárakat, kevesebbe kerül, mint egy kávé, amit naponta megiszol. Akkor mi a drága?

Az igazi kérdés az az, hogy ha egyszer megszületett a fejedben a felismerés, hogy bármikor keveredhetsz ilyen szituációba, hajlandó vagy-e tenni a megelőzésért, vagy várod, hogy meglepetésként érjen? Hajlandó vagy-e felkészülni, változtatni az életmódodon annyira, hogy ne hagyj támadási felületet a házadon, vagy a sorsra bízod?

Ha úgy döntesz, hogy lépsz az ügyben és riasztót is szereltetsz a házadba, van egy szakasza a betörésnek, amikor előnybe kerülhetsz. Ehhez azonban nem elég egy alap riasztó, amit az üzletkötők helyből felajánlanak, szükség lesz héjvédelemre vagy megfelelő particionálásra. A ház elrendezésétől és a szokásaidtól függ, hogy melyikre, de végső soron mind a kettő arra szolgál, hogy akkor is be tudd kapcsolni a riasztó legalább egy részét, amikor otthon vagy. Ahhoz is elvetemültnek és ostobának kell lennie egy betörőnek, hogy olyan házba törjön be, ahol riasztórendszer és járőrszolgálat működik, amíg a szomszédban láthatólag semmi ilyesmi nincs, de az már tényleg ritka, hogy az üvöltő sziréna ellenére is folytassa a “munkáját”.

2018. július 11. (szerda), 18:32

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Hirdetés
Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 21:57

Ezzel lepte meg Szabó Zsófit férje szülinapjára – fotó

Ezzel lepte meg Szabó Zsófit férje szülinapjára – fotó

www.blikk.hu

Budapest - Csodásan telik a színésznő 30. születésnapja: közösségi oldalán mutatta meg rajongóinak Szabó Zsófi, mivel...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 21:34

Mérhetetlen a fájdalom: gyászol Gáspár Győző. Számára fontos személyt veszített el

Mérhetetlen a fájdalom: gyászol Gáspár Győző. Számára fontos személyt veszített el

blikkruzs.blikk.hu

Közösségi oldalán osztotta meg a szomorú hírt. Gáspár Győző közösségi oldalán tette közzé, hatalmas fájdalom érte....

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 21:09

3 gyerekből egy elhunyt, a részeg sofőr miatt. Pár órája történt az eset, az édesanya sokkot kapott

3 gyerekből egy elhunyt, a részeg sofőr miatt. Pár órája történt az eset, az édesanya sokkot kapott

Egy gyermek meghalt, kettő súlyosan megsérült szombaton a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádkakon történt balesetben -...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 21:05

“Hogy tehet ilyet egy anya?” – Kulcsár Edinát alaposan lehordták a rajongók

“Hogy tehet ilyet egy anya?” – Kulcsár Edinát alaposan lehordták a rajongók

Visszatetszést keltett bennük, hogy Edina már pár nappal a szülés után ilyen jó érzi magát. Néhány napja osztott meg...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 20:42

11 év házasság után egy szó nélkül hagyott el a férjem. Két év telt el, mikor a gyerekeim egy nap ezzel álltak elém

11 év házasság után egy szó nélkül hagyott el a férjem. Két év telt el, mikor a gyerekeim egy nap ezzel álltak elém

blikkruzs.blikk.hu

Egy 83 éves idős hölgy írta meg a történetét ifjú korából: Mikor a férjem csendesen bejelentette, hogy 11 év házasság...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 20:38

Ez a 3 csillagjegy igazi földre szállt angyal. Bármikor lesz rájuk szükséged, ők ott lesznek

Ez a 3 csillagjegy igazi földre szállt angyal. Bármikor lesz rájuk szükséged, ők ott lesznek

blikkruzs.blikk.hu

Vannak olyan emberek, akiknek igencsak kellemes a társaságuk, ha velük vagy úgy érezheted, hogy a Föld a...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 20:35

Gesztenyegolyó: mutatós finomság az egész családnak

Gesztenyegolyó: mutatós finomság az egész családnak

blikkruzs.blikk.hu

Férjem soha nem rajongott a gesztenyéért, de amióta ezt a desszertet megkóstolta... Így ősszel ideális ez a sütés...

Mindenegyben blog
2018. szeptember 22. (szombat), 20:28

Döbbenetes állítás: Diana túlélhette volna a balesetet – És a terhességéről is megszólalt a patológus

Döbbenetes állítás: Diana túlélhette volna a balesetet – És a terhességéről is megszólalt a patológus

blikkruzs.blikk.hu

Egy patológus szerint elkerülhető lett volna a tragédia. Nagy vihart kavart Dr. Richard Shepherd elemzése Diana...

Hozzászólás