Google+
Igaz történetek
Életmód - egészség
Kutya
Cica
Delfin
Paci
Madár
Vadon élő állat
Névnapok és köszöntések
Női részleg
Virágok és növények
Hírek
Édes sütemények
előétel receptek
hidegtálak
befőzés
palacsinta receptek
főzelék receptek
leves receptek
Nagyi receptjei
sós sütemények
húsos ételek
zöldséges ételek
tészta félék receptjei
szárnyas receptek
sütés nélküli receptek
ünnepi ételek - italok
torta receptek
Ruha összeállítások lányoknak
Elefánt
Húsvéti köszöntés
Gondolatmorzsák
Pályázatfigyelés
Horoszkóp
Kos
Rák
Oroszlán
Ezoterika - a világ rejtett oldala
Csillagjegyek jellemzői
Asztrológiai jellemrajzok
Cuki kutyák
Szívmelengető morzsák
Lakatos Levente - szösszenetek
Helyszínelő: baleset-, és bűnügy blog
Segítsünk egymásnak - tegyük széppé a világot!
gyermekkorom emlékei
zene videók
Gyermekkorom ízei
retró zenék
Egyéb videók
Recept videók
Vízöntő
Halak
Idézetek
Viccek
Állati sztorik
Tájképek
Kreatív kütyük
Fiúk-lányok, vélemény?
Finom receptek
Retró
xyzzzz 1

FONTOS!!! FONTOS!!!!Rendőrségi figyelmeztetés – alig néhány perce tették közzé! Ha ezt tapasztalja a lakásban, házában szigorúan tartsa be ezeket az utasításokat!!! Félelmetes és veszélyes helyzetre figyelmeztetik a lakosságot!!!

Hirdetés

FONTOS!!! FONTOS!!!!Rendőrségi figyelmeztetés – alig néhány perce tették közzé! Ha ezt tapasztalja a lakásban, házában szigorúan tartsa be ezeket az utasításokat!!! Félelmetes és veszélyes helyzetre figyelmeztetik a lakosságot!!!

Hirdetés

Mit lehet tenni, ha betörő van a lakásban?

A legfélelmetesebb helyzet egyértelműen az, ha a besurranó tolvaj az éjszaka közepén jut be a lakásba, amikor az ember alszik. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megkeresésünkre elmondta, hogy, bár csaknem minden eset más, az elsődleges cél mégis a konfrontáció elkerülése.

Hirdetés

Zajt hallasz és felriadsz álmodból. Tovább fülelsz és most már biztos: valaki motoszkál a házban, lépések hangja, egy fiók csukódik. Rájössz, hogy ez nem családtag. Ez csak egy idegen lehet. Egy betörő van a házadban. Mit teszel ezen a ponton?

Az interneten van róla “szakirodalom” bőséggel, főleg angol nyelvterületről: “Hogyan bánjunk el a betörővel? 7 lépés”, és amit leírnak, elméletben teljesen korrekt:

1. Fülelj! Egy ember vagy több? Feléd tart? Stb…2. Maradj ahol vagy! Halkan zárd magadra az ajtót és ki se nyisd, amíg nem vagy teljesen biztonságban!3. Maradj csendben! Ne vond magadra a figyelmet azzal, hogy hangosan kiabálsz: “Hívtam a rendőröket! … és fegyverem is van!!”4. Legyen kéznél a telefonod és használd! Hívd a rendőrséget, vagy még jobb, ha egy ismerőst hívsz, akinek egy mondatban el tudod mondani: “Figyelj baj van! Betörő van a házamban, segíts, hívd a rendőröket!” Persze nem árt, ha az illető tudja, hogy hol laksz… és az is előny, ha nem akkor kell bekapcsolni az amúgy lemerült telefonodat.5.  Cselekedj gyorsan! Ha lehetőséged van rá, hagyd el a házat, ha nincs, bújj el!6. Továbbra is figyelj! De ne hagyd el a rejtekhelyedet!7. Várj, amíg a rendőrök kiérnek!

Hirdetés

A valóságban azonban minden másként alakulhat, nincs két egyforma szituáció. Egyéni agresszió-szinttől és pszichés állapottól függ, hogy mit teszel: kezdve attól, hogy remegve próbálod kizárni a fejedből az eseményeket: “Velem ez nem történhet meg, csak álmodom!”, egészen addig, hogy leveszed a szamurájkardot a falról és elindulsz a harcba! Egy dolog azonban biztos, függetlenül attól, hogy 60 kilós divattervező vagy, vagy veterán idegenlégiós Jedi mester: egy bizonyos pontig a behatoló óriási előnyben van hozzád képest. Ez az a pont, amikor rájössz, hogy mi történt. Itt van egy rövid szakasz, amikor faraghatsz a hátrányodból: ez addig tart, amíg az illető szintén rá nem jön, hogy lebukott. Ettől kezdve már a Te akciódon és az ő reakcióján múlik, hogy mi fog történni. Igazából az egész betörési folyamatnak egy szakasza van, amikor Te vagy előnyben, de erről később lesz szó.

Előtte nézd meg az alábbi videót, amin egy biztonsági kamera felvétele látható egy betörésről. A ház tulajdonosa otthon tartózkodik. A felvételen az látható, hogy a betörő megáll a gyerekágy felett és a békésen alvó gyereket nézi. Ez már az a kategória, amiért egy ilyen pszichopatát életfogytiglani kényszermunkára kéne ítélni egy távoli kőbányában, azt hiszem ebben egyet érthetünk!

A videóban szereplő szülőnek – aki amúgy nem ébredt föl a zajra – hátborzongató lehetett végignézni a felvételt: a baba ugyanis felébredt, egymásra néztek a bűnözővel, aztán visszaaludt.

Mit kell tenned, ha felébredsz és felismered a helyzetet: egy betörő mászkál a házadban? Amíg rá nem jön, hogy észrevetted, három nagyon fontos dolgod van:

1. Segítséget hívni2. Elrejtőzni3. Felkészülni a folytatásra, ha kell, akár a harcra is

Hirdetés

Az utóbbiban segítségedre lehet, ha valamilyen küzdősportot űzöl, nem szabad azonban hamis illúziókat kergetned: egy dolog ugyanis a tatamin, szabályok között legyőzni valakit és egy egészen más dolog élet-halál harcba keveredni. Ha a Te, vagy a szeretteid élete a tét, minden mocskos módszer megengedett és könyörtelennek kell lenni. Ez a készség azonban a nagy átlagnak nem adatott meg, hiszen valami mégiscsak kiemelt minket az állatvilágból. Ez a valami pedig az erkölcs. Ez az, amiért Te nem törsz be hozzá és nem akarod elvenni az életét, viszont pont az erkölcs teljes mellőzésére lenne szükséged, ha szembe kerültök egymással és győzni akarsz.

Az elrejtőzés hasznos lehet, ha megoldható. Ha például az emeleten alszik az egész család és van egy jól zárható, masszív ajtó a két szint között. Ha nincs, szerezz be egyet, különben Jack Nicholson Hozzád is benéz!

A legfontosabb a segítséghívás. Legyen bekapcsolva egy telefon, ez az alap. Persze nem szerencsés, ha 4-5 embert kell végighívogatnod, mire valaki felveszi, mert a többieknek szintén nincs bekapcsolva éjjel a telefonjuk. Hívhatod a rendőrséget is, de akkor legalább arra készülj föl előre, hogy a helyi rendőrkapitányság közvetlen számát elmented, mert mire a 112-n eléred a célod, a betörő már három házzal odébb jár.

Egyértelműen szükséged van egy hatékonyabb segítséghívási módszerre! Egy végtelenül egyszerű módszerre: egyetlen gombnyomás és kész, indulhatsz elrejtőzni. Ezt hívják pánikgombnak. Ehhez legegyszerűbben akkor juthatsz, ha riasztót szereltetsz be. Meg persze szükséged lesz egy szolgáltatási szerződésre egy távfelügyeletet és kivonuló szolgálatot fenntartó vagyonvédelmi céggel.

Hűha, itt sokan visszariadnak! Azok is bűnözők … mondják ők. Egyetértek, van ilyen a szakmában. De egy korrekt cégnek nem okoz gondot, ha bemész hozzájuk és kéred, hogy mutassák be a kollégáikat.

De akkor ez biztos drága… szokták még mondani. Ez is igaz, de nem az a fontos, hogy mennyibe kerül, hanem, hogy mit nyerhetsz vele: magadra maradsz a bajban, vagy tudod, hogy érkezik a segítség. Amúgy ismerve a hazai átlagárakat, kevesebbe kerül, mint egy kávé, amit naponta megiszol. Akkor mi a drága?

Az igazi kérdés az az, hogy ha egyszer megszületett a fejedben a felismerés, hogy bármikor keveredhetsz ilyen szituációba, hajlandó vagy-e tenni a megelőzésért, vagy várod, hogy meglepetésként érjen? Hajlandó vagy-e felkészülni, változtatni az életmódodon annyira, hogy ne hagyj támadási felületet a házadon, vagy a sorsra bízod?

Ha úgy döntesz, hogy lépsz az ügyben és riasztót is szereltetsz a házadba, van egy szakasza a betörésnek, amikor előnybe kerülhetsz. Ehhez azonban nem elég egy alap riasztó, amit az üzletkötők helyből felajánlanak, szükség lesz héjvédelemre vagy megfelelő particionálásra. A ház elrendezésétől és a szokásaidtól függ, hogy melyikre, de végső soron mind a kettő arra szolgál, hogy akkor is be tudd kapcsolni a riasztó legalább egy részét, amikor otthon vagy. Ahhoz is elvetemültnek és ostobának kell lennie egy betörőnek, hogy olyan házba törjön be, ahol riasztórendszer és járőrszolgálat működik, amíg a szomszédban láthatólag semmi ilyesmi nincs, de az már tényleg ritka, hogy az üvöltő sziréna ellenére is folytassa a “munkáját”.

2018. július 11. (szerda), 18:32

Hirdetés
Hirdetés

Cikkajánló

Hirdetés
Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 19:14

Vizsgálni kezdték a gyógyszert, amivel túladagolták az 5 hónapos Zénót

Vizsgálni kezdték a gyógyszert, amivel túladagolták az 5 hónapos Zénót

www.blikk.hu

Magyarország — Ártalmatlan hörgőgyulladásnak indult, ám felfoghatatlan tragédia lett a vége – a megengedett mennyiség...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 18:59

6 megyére adtak ki riasztást !Hatalmas égszakadás jön éjjel! 3 cm-es jégdarabokra hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat, amihez 90 km/órás szél társul !

6 megyére adtak ki riasztást !Hatalmas égszakadás jön éjjel! 3 cm-es jégdarabokra hívja fel a figyelmet a meteorológiai szolgálat, amihez 90 km/órás szél társul !

Szöveges figyelmeztető előrejelzés Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2018.07.20. péntek...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 18:11

Gyász: halálra késelték a fiatal olimpikont

Gyász: halálra késelték a fiatal olimpikont

www.blikk.hu

Hiába küzdöttek órákon át az életéért, már nem tudták megmenteni a sportolót. Két férfi támadt rá és késelte halára...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 15:35

Az idős hölgy azt mondta csúnyák a kezei -az ápolónő válaszát most az egész világ ünnepli

Az idős hölgy azt mondta csúnyák a kezei -az ápolónő válaszát most az egész világ ünnepli

Ez az idős hölgy azt hitte, hogy nagyon csúnyák a kezei, de amit erre az ápolónő válaszolt, azt most az egész világon...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 15:08

10 napos nemzeti gyász követi Erzsébet királynő halálát!

10 napos nemzeti gyász követi Erzsébet királynő halálát!

Kiszivárgott a titkos forgatókönyv: Mi lesz Erzsébet királynő után?A Guardian hosszú tényfeltáró cikkben közölte azt a...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 13:39

Gólyahír : kislánya lesz Tápai Szabinának és Kucsera Gábornak

Gólyahír : kislánya lesz Tápai Szabinának és Kucsera Gábornak

www.blikk.hu

Tápai Szabina és Kucsera Gábor családja novemberben még egy taggal, egy kislánnyal bővül. – Örülök, hogy azt is...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 13:26

Kiakadt a királyi család. Harry hercegnek van egy eltitkolt fia! Cuki kép a fiáról

Kiakadt a királyi család. Harry hercegnek van egy eltitkolt fia! Cuki kép a fiáról

blikkruzs.blikk.hu

A Horvát Köztársasági elnök : Kolinda Grabar Kitarovics. Néhány adat róla : - Eladta az elnöki különgépét, eladta a...

Mindenegyben blog
2018. július 19. (csütörtök), 13:21

Bea nem kapott levegőt a szülés után, fél órán belül elhunyt. A megtört édesapa 3 gyerekkel maradt egyedül

Bea nem kapott levegőt a szülés után, fél órán belül elhunyt. A megtört édesapa 3 gyerekkel maradt egyedül

otpercpiheno.blogspot.com

Életük legszebb napjára készültek, végül tragédia lett belőle – szülést követően vesztette életét egy 33 éves anya...

Hozzászólás